Hª de la Filosofia en Florida Secundària.

KANT: JA NO HI SOM UN SIMPLE ESPILL

Estudiar el pensament de Kant no és gens fàcil, doncs precisament una de les seues aportacions més significatives a la història del pensament i la filosofia va ser anar més enllà de la nostra concepció correspondencionalista del coneixement en la que el subjecte humà resta sense fer cap aportació al propi objecte conegut. En realitat, l'èsser humà jau passivament com una mena d' espill en el que el món es reflexa i que té la virtut de poder comunicar com són les coses a través del llenguatge verbal. Siga quina siga la concepció epistèmica adoptada -racionalista o empirista- aquest pressupost bàsic resta immutable. La nostra ment sols ha de captar racionalment o sensible com és el món en si mateix.

Per aquest motiu la importància del "gir copernicà" i també la dificultat de la comprensió de la filosofia trascendental. La clau per comprendre, per saber com és el món és adonar-se de què som actors en el procés del coneixement i no simples receptacles de les idees o pensaments, siguen racionals (innates) o producte de l'experiència.


  • Però som actors individuals? 
  • Sabem com és el món d'una manera subjectiva i totalment diferenciada? 
  • Està defensant Kant un subjectivisme que duria a l'escepticisme?


Construïm el coneixement a la nostra mesura, que no és a la mesura individual de cadascú i les seues creences com hi defensava el relativisme sofista, suportant amb aquest l'escepticisme, sinó que la nostra mesura és la de la Humanitat i per tant, és universal i necessària en qualsevol acte de coneixement, és patrimoni de tothom.

VISITEU:
Les roses són vermelles o ultraviolades? en Filópolis http://www.xtec.net/~lvallmaj/oficina/polis96/kantepis.htm
http://www.xtec.cat/~lvallmaj/barrinou/kant-in.htm


Per tal de facilitar l'estudi del pensament de Kant vos deixe alguns materials de J. Angel Castaño d'Angelus Novus en forma de còmic, un parell de vídeos més sobre Kant i webs on trobar una exposició sistemàtica del pensament del filòsof.



LA AVENTURA DEL PENSAMIENTO DE FERNANDO SAVATER


APUNTS EN:

CIBERNOUS: http://www.cibernous.com/autores/kant/index.html
WEBDIANOIA: http://www.webdianoia.com/moderna/kant/kant.htm (versió imprimible)
BIPEDOS IMPLUMES: http://www.bipedosimplumes.es/

El nostre agraïment a tots els autors de materials que hi són utilitzats en aquesta entrada

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Puja

ir arriba

Visita altres entrades

Visita altres post